Bastionska transverzala

Bastionska transverzala osmišljena je tako da obuhvata veći broj znamenitosti iz okoline Zaječara koje su privlačne kako za planinare tako i za obične turiste. Osam od jedanaest kontrolnih tačaka predstavljaju Zaječarski Bastioni, utvrđenja iz 19. veka koja su po svojoj arhitekturi jedinstvena za ove prostore. Pored istorijskog značaja, oni su privlačni i za planinare, jer su raspoređeni na uzvišenjima oko samog grada. Sa svakog od njih se pruža neverovatan pogled na Zaječarsku kotlinu iz različitih uglova ali i na sve značajnije vrhove istočne Srbije.

Pored bastiona, jedna od kontrolnih tačaka je i kasnoantički lokalitet Feliks Romuliana koji se nalazi pod UNESCO zaštitom.

Prva hidroelektrana na ovim prostorima u Gamzigradskoj banji, predstavlja kontrolnu tačku broj 5.

Poslednja kontrolna tačka je lokalitet Vlaški do u kome se nalazi spomenik na mestu nekadašnje prve stranice Belgijske pruge, vidikovac ”Krst”, crkva Svetog Jovana i dr.

Transverzala sadrži transverzalni dnevnik u kome postoji mesto za overu obilaska. Na svakoj kontrolnoj tački nalazi se pečat koji se otiskuje na za to predviđeno mesto u dnevniku. Mesto pečata na kontrolnim tačkama naznačeno je u dnevniku.

*Za overu obilaska svih kontrolnih tački osim KT 4 i KT 5 potrebno je sa sobom nositi jastuče sa mastilom za pečat.

Opšte karakteristike kružne staze:

Ukupna dužina: 68,75km

Visinska razlika: 1606m u usponu, 1611m u silasku

Početak staze: Sportska hala u Zejačaru – kod Info table

Staza je markirana u oba smera, a pored toga, markirani su i alternativni pravci koji su ucrtani na mapi koju dobijate uz dnevnik.

Svako ko na uvid donese dnevnik sa svim overenim kontrolnim tačkama, dobija ZNAČKU TRANSVERZALE i upisuje se u knjigu poseta transverzale.

KONTROLNE TAČKE:

KT 1 – Istočna tvrđava

KT 2 – Parajankul

KT3 – Zapadna tvrđava

KT 4 – Feliks Romuliana

KT 5 – HE ”Gamzigrad”

KT 6 – Kravarnik

KT 7 – Koilova čuka (Kraljica Natalija)

KT 8 – Vlaško brdo

KT 9 – Plandište

KT 10 – Šontolovo

KT 11- Vlaški do

Gpx trek kružne staze možete preuzeti ovde

Smeštajni kapaciteti na stazi transverzale!

Transverzala će zvanično biti otvorena 12. maja 2018. godine na trećem Timočkom maratonu. Više o programu možete pročitati ovde!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ili želite da kupite dnevnik i pređete transverzalu, možete nam se obratiti putem e-maila, na telefone ili preko kontakt forme koji su naznačeni na sajtu.