Istorijat

04. decembra 1955. godine u Zaječaru, od postojećeg planinarskog društva ”Ljuba Nešić”, odvaja se omladinski ogranak koji je obuhvatao svu srednjoškolsku omladinu u Zaječaru. Odlukom članova društva, ovaj ogranak, poneo je ime ”Moše Pijade”.

Ovaj naziv bio je aktuelan sve do 1964. godine, tačnije do smrti Dragana Radosavljevića, istaknutog i omiljenog člana društva, kada se preimenuje u Omladinsko planinarsko – smučarsko društvo ”Dragan Radosavljević”.

Za 62 godine postojanja, kroz društvo je prošlo oko 6000 planinara, a danas ima 90 članova.

Društvo je organizator prve akcije u kalendaru planinarskih aktivnosti svake godine, a to je ”Božićni uspon na Rtanj”. Takođe, u maju mesecu 2016. godine, prvi put je održana i akcija ”Timočki maraton” čiji je glavni cilj podizanje svesti o značaju Zaječarskih bastiona.

Do sada, članovi društva osvojili su sve značajne vrhove Balkana i bivše SFRJ, Bugarske, Mon Blan, Kavkaz idr. Pored planinarenja, društvo je aktivno i na drugim poljima. Uspešno je realizovalo projekte ”Šetnjom protiv dijabetesa”, ”Vodić kroz izgubljeni svet”, ”ZAzeleni”, ”Bitka za spas Zaječarskih bationa” koji imaju za cilj podizanje svesti i aktivizma kod građana kako na polju ekologije, tako i na polju zdravlja i očuvanja kulturno – istorijskih znamenitosti. Takođe, skoro svake godine, organizuje se osnovna planinarska obuka za sve zaineresovane građane.

Za 62 godine postojanja, društvo je dobilo najviša priznanja bivše SFRJ, Republike Srbije, Planinarskog saveza Srbije i td. Može se pohvaliti time da je izdalo 14 knjiga o planinarenju i izvedenim akcijama, kao i časopis pod nazivom  ”Mladi planinar”.

Kako postati član?