Vlaški do

Vlaški do

Lokalitet pod nazivom Vlaški do, nalazi se na oko 6km udaljenosti od Zaječara i predstavlja jedinstveni spoj prirodnih lepota i predela od istorijskog značaja za ovaj kraj. Baš na ovom mestu nekada se nalazila prva stanica Belgijske pruge. U XIX veku, nekolicina Belgijskih preduzetnika naselila se na području istočne Srbije i uložila svoj kapital u rudnike. Da bi svoje proizvode prevozili do Dunava, morali su da sagrade prugu i pristanište. Tako je 18.10.1888.godine izgrađena prva industrijska pruga u Srbiji, i to samo četiri godine nakon izgradnje prve pruge u Srbiji. Ova pruga, poznata pod nazivom ”Belgijska pruga” bila je dugačka 82km. Više o pruzi možete pročitati na sajtu Kluba ljubitelja Timočkih pruga.

Pored spomenika prvoj stanici Belgijske pruge, koji su podigli upravo članovi Kluba ljubitelja Timočkih pruga, ovde možete naći i šumsku crkvu svetog Jovana za koju se veruje da je izgrađena na ostacima crkve iz Vizantijskog perioda, i da se u njenoj neposrednoj blizini nalazila Rimska kovnica novca.

Sa vidikovca ”Krst” pruža se neverovatan panoramski pogled na Zaječar i planine koje ga okružuju.

Za one istinske ljubitelje prirode tu je i kanjon Prlitske reke sa svojim vodopadom, do koga, da bi došli morate se malo i okupati, a ceo kraj obiluje i pećinama među kojima je najpoznatija ”Barbaroš”

 

[mapsmarker marker=”11″]

 

Kako doći:

Pešice: Pratiti markiranu kružnu stazu od starta preko svih kontrolnih tačaka do KT 11. Udaljenost od starta: 61,87km. Od starta je moguće pratiti markiranu stazu i u suprotnom smeru. Udaljenost KT 11: 6,88km.

Kombinovano: Pratiti putka graničnom prelazu Vrška čuka. Na 2,2 km od poslednjeg kružnog toka u Zaječaru, nalazi se skretanje desno ka Vlaškom dolu. Pratiti crveno – bele markacije do lokaliteta. Udaljenost od glavnog puta: 3,48 km. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.