Kravarnik

Kravarnik

Prema raspoloživim podacima, utvrđenje na Kravarniku, jedno je od najmlađih u sistemu zaječarskih bastiona. Glanvi kazamat, na nadmorskoj visini od 437 metara, izgrađen je 1895. godine. Građeno je pod pokroviteljstvom NJKV Aleksandra Prvog Obrenovića. U izgradnji ovog utvrđenja, prema predanju i dostupnoj literaturi, zapaženu ulogu imali su zvezdanski zidari i klesari, pošto je utvrđenje zidano sivo – plavičastim andenzitom iz Đule – sa oboda Zvezdana i zelenkastim dacitom iz ”Rimskih” majdana na Maguri iznad Zvezdana. Utvrđenje je bilo artiljerijskog tipa. Imalo je vizuelnu komunikaciju sa utvrđenjem na Koilovoj čuki kod nikoličevske banje.

[mapsmarker marker=”4″]

 

Kako doći:

Pešice: Pratiti kružnu stazu transverzale koja kreće od glavnog ulaza za posetioce kod sportske hale u Zaječaru. Udaljenost od starta 28,6km.

Kombinovano:

Varijanta 1 – Kolima – skrenuti za selo Metovnica sa puta Zaječar – Paraćin. Nakon prolaska ispod nadvožnjaka, prelazi se most preko reke. Odmah posle mosta, desno se odvaja makadamski put i nastavlja se dalje pešaka prateći markiranu stazu do utvrđenja Kravarnik. Udaljenost od mosta u Metovnici: 3,8km

Varijanta 2 – Od drvenog mosta na Popovoj plaži u Zaječaru, krenuti starim putem za selo Nikoličevo. Na oko 5,5km od mosta, nalazi se raskrsnica asfaltnog i makadamskih puteva sa leve i desne strane kao i veliko drvo sa leve strane sa oznakama. Skrenuti levo ka utvrđenju Kravarnik i pratiti crveno bele markacije. Udaljenost od puta 3,89km.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.