39. Božićni uspon na Rtanj – Izveštaj

Божићни успон на Ртањ, у организацији Омладинско планинарско – смучарског друштва ”Драган Радосављевић” из Зајечара, одржава се узастопно од 1983 године.

Ове године успон је одржан 08. Јануара, и на основу спискова које су клубови и појединци достављали организатору, учествовало је око 1019 планинара из 73 планинарска друштва из целе Србије.

            Акција је отворена у 8:15 часова испред мотела ”Балашевић” на путу Параћин – Зајечар. На отварању је добродошлицу учесницима пожелео председник друштва Милана Станковић и упознала их са стазама којима ће се кретати, као и са водичима и редарима који ће бити распоређени на северној и јужној стази, и са правилима понашања у Специјалном резервату природе Ртањ. Након отварања, учесници су се ка врху упутили из два правца: северног и јужног. Време је било облачно са ударима ветра на гребену и самом врху. Снег који је пао у малој количини током ноћи, допринео је да услови на стази буду изузетно неповољни те је већи део стазе био залеђен, клизав и захтевао изузетну опрезност.

            Министарство одбране Републике Србије и Команда за развој Тимочке бригаде пружили су логистичку подршку у виду санитетског возила и лекара који су били дежурни у насељу Ртањ.

            Као и сваке године, за оне учеснике који су били на акцији више пута додељена су и признања. Укупно је подељено 77 бронзаних значки, 28 сребрних и 13 златних значки.

Додељено је и 6 плакета за 15 успона и то:

  • Глумац Милану – ПК ”Јеленак” Панчево
  • Радовановић Братиславу – ПК ”Каблар” Чачак
  • Радивојевић Влади – ПД ”Азимут” Београд
  • Марковић Небојши – РИС
  • Ићитовић Браниславу – Клуб љубитеља Тимочких пруга
  • Панакидић Саши – РИС

Додељена је и једна плакета за 20 успона и то: Обрадовић Радету – ПД ”Азимут” Београд.

Од почетка вођења евиденције укупно је додељено 1038 бронзаних значки, 291 сребрна, 102 златне значке и 37 плакета. Од прошле године уведене су и плакете за учешће на 20, 25 и 30 успона. До сада је за учешће на 20 успона додељено 4 плакете.

Извештај о броју учесника по друштвима можете преузети овде.

Захваљујемо свима на учешћу и сарадњи и видимо се догодине на јубиларном          

40. Божићном успону на Ртањ.

У Зајечару, 21.01.2022. године                                                         Председник

                                                                                                          Милана Станковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.